SCIENTIFIC AND PRODUCTION CENTER “ARMBIOTECHNOLOGY” NAS RA

soc soc soc

Blog

Breastfeeding is a guarantee for baby's health

Մայրական կաթը համարվում է նորածինների աճի և զարգացման համար լիարժեք սնունդ, որը պաշտպանում է օրգանիզմը տարբեր ինֆեկցիաներից, ալերգիաներից և ասթմայից: Նախկինում մայրական կաթը համարվում էր մանրէազերծ, սակայն վերջին հետազոտությունները ցույց տվեցին, որ աղիքային միկրոֆլորայի կազմավորման գործում առաջնային դեր է խաղում մայրական կաթում գոյություն ունեցող ժամանակավոր միկրոֆլորան, որը սկսում է ձևավորվել հղիության երրորդ եռամսայակում և վերջանում լակտացիայի ավարտին: Կրծքի կաթի միկրոֆլորայի կազմը կախված է ժառանգականությունից, ինչպես նաև մոր սննդակարգից, օգտագործվող դեղորայքից, սոցիալական ու բնակլիմայական պայմաններից, աշխարհագրական դիրքից և այլն: Աշխարհի տարբեր երկրներում հետազոտություններ են տարվում մայրական կաթի միկրոֆլորայի բազմազանության ուսումնասիրության ուղղությամբ: Հայաստանաբնակ կերակրող կանանց մոտ այդպիսի հետազոտություններ իրականացվել են ՀՀ ԳԱԱ «Հայկենսատեխնալագիա» ԳԱԿ-ի Կաթնաթթվային բակտերիաների հետազոտման սեկտորի վարիչ Լուսինե Դանիելյանի և պրոֆեսոր Հրաչյա Հովհաննսիյանի կողմից, ինչը շատ կարևոր է հղիության շրջանում կրծքում ձևավորվող միկրոբիոտայի վրա ազդելու և հետագայում նորածինների աղեստամոքսային համակարգի միկրոֆլորայի ձևավորման գիտապրակտիկ հայեցակարգի մշակման համար:

Read More

Essential Functions of Normal Microflora

If somebody asks you to enumerate organs of digestive system many of you will probably forget to include in the list of organs normal microflora of gastroenteric tract (GET), which is currently considered by many scientists an indispensable part of digestive system, it’s the so called, extracorporeal organ. Microbes are spread all over gastroenteric tract, beginning with the oral cavity and ending in rectum. The widespread existing opinion of upper section of gastroenteric tract (gastroduodenal section) sterility is far from being correct, though concentration of microorganisms in this section is much lower than in more distal sections, however, even this concentration is sufficient for carrying out their functions.

Read More

Why “NARINE” Dietary Lactic Acid Product is Preferable than Matsun?

“NARINE” has high ability to stimulate synthesis of vitamins and lactic acid in the body, as a result is their rapid assimilability from the intestine. Matsun and Kefir do not possess such properties. “NARINE” bacteria took root in the human intestine for a long time while Matsun and Kefir do not stay long in the intestine. This explains prolonged curative effect of “NARINE”.

Read More

Useful Features of Cold Pressed Plant Oils

Today, unrefined, cold pressed plant oils are indispensable for the human body and are in high demand worldwide. In the diet of modern man, the lack of natural, organic food leads to a decline in immunity and the development of various diseases. The use of plant oils in the diet compensates for the lack of biological substances in the body. From a biological standpoint, unrefined, cold pressed oils are more valuable. The latter are produced at low temperature (≤40oC) without chemical and physical treatment, which helps maintaining all the useful compounds (vitamins, saturated and unsaturated fatty acids, antioxidants, etc.) in the plant oil available in the raw materials.

Read More

DEVOTEE OF SCIENCE

Academician of the National Academy of Sciences of Armenia, Professor, Doctor in Biology, Honored Scientist Evrik Gegham Afrikian was among the prominent scientists of the Armenian nation. Academician E. Afrikian’s scientific interests were versatile. His contribution to clarify the microbial decomposition of polymeric substances used in space equipment and to create new coherent, resistant substances was great. As a result of the research more than 1000 highly valuable strains belonging to various genera of fungi, decomposable polymeric substances, which are currently being preserved in the microbial collection of the Microbial Depository Center, were revealed.

Read More

Load More