The Research Sector of Lactic Acid Bacteria was established in 2021. The main direction of scientific research of the sector is the study and isolation of new probiotic lactic acid bacteria. These new lactic acid bacteria with high enzymatic and probiotic activity will be used to create high-quality functional food.
KEY PUBLICATIONS
Scientific articles
Акопян Л.Г. Влияние некоторых ингибирующих веществ на развитие молочнокислых бактерий. Известия ГАУ Армении. N2, 2011, с. 111-115.
Оганесян Г.Г., Барсегян А.А., Акопян В.П., Оганесян С.С., Марутян А.В. Усвоение пребиотиков природного и синтетического происхождения штаммом Lactobacillus acidophilus Ер 307/412 “Нарине” in vitro. Биолог.ж..Армении. 2012, Т. 64, № 2, с. 67-73.
Беляева О.А., Оганесян Г.Г. Изучение агробиоценозов горнорудных регионов Армении и биотехнологическое восстановление загрязненных почв. Агронаука, 2012, 11-12, c. 709-714.
Акопян Л.Г., Интенсификация процессов брожения, кислотообразовании и протеолиза при производстве молочных продуктов. Известия ГАУ Армении, N2, 2012, с. 106-111.
Nasr E., Gasparyan G.A., Hovhannisyan H.G. Synthesizing and sequencing cDNA of Persian sturgeon growth hormone. Bulletin of Natinal Agrarian University of Armenia. 2013, 1, p. 66-69.
Grigoryan G.G., Hovhannisyan H.G. Isolation and characterization of vaginal lactococci, Medical science of Armenia, 2013, LIII, №3, p. 94-101.
Hovhannisyan H.G., Barseghyan A.H., Hovhannisyan S.S., Marutyan A.V., Grigoryan G.G. Obtaining of cold sensitive starters of probiotic “Narine”, Biolog. Journal Armenia, 1 (65), 2013, p. 44-49.
Оганесян Г.Г. IN VITRO изучение усвоения пребиотиков пробиотиком Lactobacillus acidophilus Ер 307/412 «НАРИНЕ». Фарма, 2013, 7, c. 70-73.
Пашаян М.М., Оганесян Г.Г. Новый штамм лактобактерий для лечения и профилактики вагинозов. Фарма, 2013, 7, c. 88-92.
Հակոբյան Ա.Գ. Հովհաննիսյան Հ.Գ. Կոմպոստից մեկուսացված բակտերիաների ազդեցությունը Agaricus bisporus սնկի աճի վրա լաբորատոր և փորձաարտադրական պայմաններում // Հայաստանի կենսաբ. հանդես.- 2013, Հ. 3(65), Է.125-129.
Hovhannisyan H.G., Grigoryan G.G. A New Sustainable symbiotic association of Lactic acid cocci and bacilli for colonization/recolonization of vagina and prevention of bacterial vaginosis. American j. of Bioscience. Vol. 2, No. 3, 2014, p. 84-88.
Գրիգորյան Գ.Գ. Հեշտոցից անջատված լակտոբակտերիաների համակեցության ուսումնասիրությունը // Հայաստանի բժշկագիտություն, 2014, LIV, №2, էջ 94-101.
Nasr E., Hovhannisyan H.G. Recombinant growth hormone impact on growth rate of Persian sturgeon (Acipenser persicus). Agroscience scientific journal. 2014, 2, p. 97-100.
Nasr E., Hovhannisyan H.G., Pourkazemi M., Azizzadeh L. Molecular Characterization and Phylogenetic Analysis of Growth Hormone cDNA Sequence from the Acipenser Persicus. American Journal of BioScience. 2014, Vol. 2, No. 2, p. 79-83.
Hovhannisyan H.G., Barseghyan A.H. The Influence of Rifampicin Resistant Mutations on the Biosynthesis of Exopolysaccharides by Strain Escherichia coli K-12 lon. Applied Biochemistry and Microbiology. 2015, Vol. 51, p. 490-494. Doi:10.1134/S0003683815040134
Ehsan Nasr, Hrachya Hovhannisyan, Mohammad Pourkazemi, Acipenser persicus Growth Hormone Gene Sequencing and its Structures. Journal of Cell and Molecular Research. 2014, Vol. 7, No. 1, p. 47-52.
Alireza G. Goodarzi, Hrachya G. Hovhannisyan, Andranik H. Barseghyan, Gohar G. Grigoryan, Shelf Life Expanding of Fermented Dairy Food by Use of Cold Sensitive Mutant Starters. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 2015, Vol. 4, No. 11, p. 517-522.
Harutyunyan K.V. The influence of antibiotics on adhesive properties and survival of probiotic lactic acid bacteria //Scientific Medical Journal, 2015; 10:2, pp. 24-29.
Hrachya G. Hovhannisyan, Gohar G. Grigoryan, Evolution of Adhesive and Aggregative Properties of Lactic Acid Bacteria, Isolated From Healthy Armenian Women Vagina. International Journal of Medical and Pharmaceutical Sciences. 2015, Vol. 6, Iss. 3, p. 1-4.
Ն. Մ. Հարությունյան, Ա. Ա. Լալայան, Յու. Թ. Ալեքսանյան, Գ. Գ. Մելիք-Անդրեասյան, Կ. Վ. Հարությունյան, Ա.Ա. Թռչունյան, Պայմանական ախտածին էնտերոբակտերիաների և պրոբիոտիկ կաթնաթթվային բակտերիաների ադհեզիվության համեմատական գնահատականը // Հայաստանի բժշկագիտություն, 2015, LV, №2, էջ 48-52.
Hovhannisyan H.G., Goodarzi A., Barseghyan A.H., Antimicrobial Substances Production at Refrigeration Temperatures by Lactobacillus delbrueckii MH10: A Candidate for Food Biopreservation // International Journal of Nutrition and Food Sciences. 2016. Vol. 5(3), pp. 179-184. doi: 10.11648/j.ijnfs.20160503.15.
Goodarzi A., Hovhannisyan H.G., Barseghyan A.H., Mutational Improvement of Lactobacillus acidophilus GH 201 Intended for Ground Beef Preservation in Refrigerator Storage // Journal of Food and Nutrition Sciences. 2016. Vol. 4(3), pp. 49-54. doi:10.11648/j.jfns.20160403.12.
Danielyan L.V., Hovhannisyan H.G. The study of lactic acid bacteria isolated from human breast milk in Armenia // Biological Journal of Armenia, Special Issue, 2016, p. 13-18.
Դանիելյան Լ.Վ. Մայրական կաթից անջատված կաթնաթթվային բակտերիաների բնութագիրը // Հայաստանի բժշկագիտություն, Հ. LVI, №3, 2016, էջ 50-56.
Goodarzi A., Hovhannisyan H.G., Barseghyan A.H., The Use of Str Mutations for Enhancement of Hydrogen Peroxide Formation by Lactobacillus Delbrueckii MH-10 at Refrigeration // Journal of Food Science and Engineering. 2016. Vol. 6, pp. 90-97. doi:10.17265/2159-5828/2016.01.005.
Goodarzi A., Hovhannisyan H.G., Barseghyan A.H., Elimination of Pathogen Escherichia coli O157: H7 in Ground Beef by a Newly Isolated Strain of Lactobacillus acidophilus during Storage at 5°C. // Applied Food Biotechnology. 2016. Vol. 3 (3), p. 115-123.
Grigoryan G.G., Hovhannisyan H.G., Chakmazyan H.Kh., Autoaggregation, coaggregation and adhesive features of vaginal lactic acid bacteria, isolated from healthy Armenian women. Biological Journal of Armenia, Special Issue, 2016, p. 24-29.
Hakobyan A.G., Hovhannisyan H.G. Preliminary characterization of bacteria isolated from Agaricus bisporus suffered by mummy disease. Biological Journal of Armenia, Special Issue, 2016, p. 34-38.
Grigoryan G.G., Hovhannisyan H.G. Design and creation of vaginal lactic acid bacteria association resistant to physiological cyclic pH discharges. International Journal of Medicine and Pharmaceutical Science. 2016, V. 6, Issue 4, 27-34.
Nasr E., Hovhannisyan H. G., Pourkazemi M., Recombinat Growth hormone gene expression of Acipenser persicus. International Journal of Agriculture and Biosciences, 2016, V. 5, (3), 128-131.
Հակոբյան Լ. Հ., Հարությունյան Ն. Մ., Հարությունյան Կ. Վ., ՀՀ ԳԱԱ թղթակից անդամ Ա. Հ. Թռչունյան, ավանդական հայկական կաթնամթերքները՝ մածունի, յուղորդի մանրէաբանական և ադհեզիվ հատկությունները // ՀՀ ԳԱԱ, Զեկույցներ, Երևան, 2016, Հ 116, №2, էջ 154-167.
Арутюнян Н.М., Алексанян Ю. Т., Мелик-Андреасян Г. Г., Акопян Л.Г., Арутюнян К.В., Арутюнян М.В., Трчунян А.А., Способность адгезии и проживаемости пробиотика L. acidophilus Ер 317/402 ″Наринэ″ с высокими адгезивными и антибиотическими свойствами и его применение при остром лейкозе у детей // Технологии живых систем, 2016, т. 13, №3, ст. 30-37.
Hakobyan L., Harutyunyan K., Harutyunyan N., Melok-Andreasyan G., Trchounian A. Adhesive Properties and Acid-Forming Activity of Lactobacilli and Streptococci Under Inhibitory Substances, Such as Nitrates // Current Microbiology 2016, V. 72, №6, pp. 776-782.
Даниелян Л.В., Чичоян Н.Б, Оганесян Г.Г. Усвоениe лактулозы и различных растительных камедей молочнокислыми бактериями, выделенными из грудного молока // Медицинская наука Aрмении НАН РА, 2017, 57(3), 59-66.
Դանիելյան Լ.Վ., Հովհաննիսյան Հ.Գ. Մայրական կաթի կաթնաթթվային բակտերիաների պրոբիոտիկ հատկությունները // ՀՀ ԳԱԱ զեկույցներ, 2017, 117(3), 265-272.
Hovhannisyan H.G., Danielyan L.V. Human Milk’s Microbial Population Behavior In Vivo and Ex Vivo // International Journal of Health Sciences and Research. 2017, 7(9), 249-254.
Nasr E., Hovhannisyan H., Pourkazemi M. Biological Activity of Persian sturgeon recombinant growth hormone molecules trapped in inclusion bodies (IBs). Journal of Cell and Molecular Research (2017) 9 (1), 39-43 DOI: 10.22067/jcmr.v9i1.53803.
Goodarzi A., Hovhannisyan H., Grigoryan G., Barseghyan A. Acidophilus Milk shelf-life prolongation by the Use of Cold Sensitive Mutants of Lactobacillus acidophilus MDC 9626. Applied Food Biotechnology. 2017. V.4. №4. 211-218. Doi: org/10.22037/afb.v%vi%i.16845
Alireza Goodarzi. UV- Induced Mutagenesis in Lactic Acid Bacteria // International Journal oj Genetics and Genomics. 2016, 4(1), p. 1-4. doi:10.11648/j.ijgg.20160401.11 Alireza G. Goodarzi. Obtaining of Lactobacillus delbrueckii Cold Sensitive Rif Mutants for Shelf Life Prolongation of Dairy Products // Int.J.Curr.Microbiol.App.Sci.2016, 5(1), p. 546-552.
Melyan G.H., Barseghyan A.A., Sahakyan A.D., Hovhannisyan H.G. The study of various types and concentrations of plant growth regulators on callus induction and accumulation of inulin in callus cultures of burdock common (Arctium lappa). Bul. of the National Agrarian University of Armenia. 2017, №2, 17-20.
Հրաչյա Հովհաննիսյան, Լուսինե Դանիելյան Կրծքով կերակրելը երեխայի առողջության գրավականն է, Գիտության աշխարհում // №1, 2018 էջ. 48-54.
Г.Г. Оганесян, А.А.Барсегян, Л.В.Даниелян, М.М.Пашаян Видовая принадлежность заквасочной культуры лечебно-диетического кисломолочного напитка ″НАРИНЕ″// Биологический Журнал Армении, 1-2 (72), 2020, ст. 95-101.
Patents
Abstracts Presented at Conferences
STANDARDS
National Standard of Armenia AST 173-2015, Lactic acid product ″ Narine ″ general technical conditions.
Flora
|
Matevosyan
|
Researcher |
floramatevosyan@armbiotech.am |
Tamara
|
Stepanyan
|
Researcher |
tamarastepanyan@armbiotech.am
|
Seda
|
Harutyunyan |
Researcher |
sedaharutyunyan@armbiotech.am |